Etapy kybergroomingu

10.02.2014 16:41
  • Vzbuzení důvěry a snaha izolovat oběť

Kybergroomer se staví v komunikaci do pozice osoby, která dítěti rozumí, která chápe jeho problémy, která má stejné problémy a pomůže je dítěti vyřešit. Často s dětmi řeší citlivá témata, jako jsou např. manželské problémy, sexuální život dospělých apod. Zároveň se snaží izolovat dítě od okolí, např. rodičů nebo kamarádů.
V této etapě kybergroomer obvykle získá e-mail dítěte, telefonní číslo na mobil, jeho adresu nebo adresu školy, kterou navštěvuje. V mnohých případech pak dítěti ukazuje nebo zasílá pornografické materiály.

 

  • Podplácení dárky nebo různými službami, budování kamarádského vztahu.

Získaný vztah kybergroomer posiluje dárky (peníze, mobilní telefon, drahé hračky a ob-lečení) nebo službami (návštěva kina). Tyto dárky dává dítěti bez konkrétní příčiny nebo za ně požaduje např. fotografie apod.

  • Vyvolání emoční závislosti oběti na útočníkovi

Kybergroomer zná nejtajnější tajemství dítěte. Dítě netuší, jak mocnou zbraň tím útočníkovi poskytlo. Kybergroomer se pro něj stává jediným důvěrným přítelem. Naopak rodičům se se svými problémy odmítá svěřovat a často jim také lže o tom, jak a s kým tráví svůj volný čas.

  • Osobní setkání

Oblíbeným programem osobního setkání je procházka v parku, návštěva ZOO nebo kina, diskotéky či klubu, případně přímo ná-vštěva bytu kybergroomera.

  • Sexuální obtěžování, zneužití nebo manipulace

Poslední etapou je obvykle sexuální obtěžo-vání a zneužití dítěte, může jít ale také o fyzické mučení nebo různé formy manipulace (např. nucení k terorismu).