Silné heslo

11.02.2014 19:21

První nejzásadnější věcí pro vaše dobro je používání silného hesla. Tedy takového, které nelze uhádnout na základě pohledu na váš účet (nehodí se například jméno domácího mazlíčka ani vaše přezdívka) ani metodou „brute force“, tedy zkoušením hesla s pomocí slovníků. Nehodí se samozřejmě ani hesla typu „12345“ či „heslo“. Vaše heslo by samozřejmě mělo být unikátní, tedy nepoužívané nikde jinde. A „silné“ by mělo být tím, že bude rozumně dlouhé a bude obsahovat ideálně jak písmena, tak nějaké číslice či povolené symboly.

Velmi vhodné řešení pro silná hesla je použití některé z aplikací na správu hesel (např. LastPass). Ty nejenom řeší zapamatování hesel na různých službách, ale také vám vytvoří heslo dostatečně náhodné (a nesmyslné). Hesla si pochopitelně pamatují i prohlížeče, takže je potřeba dbát na to, aby k zapamatování nedošlo na nějakém neznámém (veřejném, cizím) místě.

Stejně tak jako je dobré pamatovat na to, že byste heslo neměli sdělovat nikomu dalšímu. V případě Facebooku nejenom z bezpečnostních důvodů, ale také proto, že Facebook si přihlášení k účtu z dalších míst eviduje. A zejména si eviduje odhlášení z jednoho účtu a přihlášení na jiný. Po určité době podobné aktivity vyhodnotí jako hacknutý účet či falešný účet.

Heslo je možné kdykoliv změnit v Nastavení účtu na záložce Obecné. K tomu, aby bylo heslo možné změnit, je samozřejmě nutné zadat heslo původní.

(převzato z webu lupa.cz)